Saturday, 15 October 2011

Tomyam Putih . .


Bahan-bahan tom yam putih
500g daging
6 helai daun limau purut
4 batang serai
10 biji limau kasturi atau 3 biji limau nipis
10 biji cili api
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 cmb susu cair
2 cmt garam
1 cmt gula
2 liter air


Cara membuat tom yam putih
  1. Daging, halia, lengkuas dihiris nipis. Cili api, serai, bawang merah, bawang putih diketuk. Daun limau purut disiat-siat kasar. Limau kasturi diperah dan diambil jusnya.
  2. Masukkan semua bahan dalam satu periuk dan didihkan. Setelah mendidih, kecilkan api dan biarkan merenih sehingga daging empuk.
  3. Angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi.

Tip masakan komersial

  1. Saya gunakan daging kerana masih banyak daging yang saya dapat sewaktu sambutan hari raya aidil adha yang lalu. Anda boleh gunakan apa sahaja bahan seperti ayam, kambing, makanan laut dan sebagainya. Yang paling penting, apabila anda menjual sesuatu produk berkuah seperti ini, anda harus menyediakan air rebusan ayam/daging/makanan laut supaya anda tidak perlu merebus lama-lama. Pelanggan pun tak perlu menunggu lama.
  2. Jika anda perhatikan, kebanyakkan tom yam yang dijual di restoran-restoran masakan thai menggunakan bawang besar. Tetapi ada juga yang menggunakan bawang merah tapi tak banyak restoran yang berbuat demikian. Mungkin kerana harga bawang merah yang lebih mahal dari bawang besar. Sebenarnya rasa tom yam yang menggunakan bawang merah memang berbeza dari tom yam yang menggunakan bawang besar. Tak hairanlah mengapa masih ada restoran yang menggunakan bawang merah dalam tomyam mereka. Kalau anda memang dari jenis tekak ular, dah tentu anda akan rasa tom yam ini memang tiada bezanya.
  3. Tak ramai yang tahu, rahsia tom yam yang menggunakan susu cair. Kalau jenis tukang masak yang hanya meniru-niru sahaja, memang mereka tak menyedari kehadiran susu dalam tomyam. Tak kira sama ada tom yam biasa atau tom yam putih. Rasanya lebih enak dengan satu atau dua sudu susu cair. usahawan masakan Thai biasanya menjadikan ia suatu rahsia dalam hidangan tomyam mereka.

No comments:

Post a Comment