Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam atau 1 kilo daging
- 5 ulas bawang merah -(di hiris halus)
- 2 ulas bawang putih -(dihiris)
- 3 batang serai -(dihiris)
- halia sebesar ibu jari -(dihiris)
- kunyit hidup sebesar jari kelingking -(dipecah)
- cili kering sebanyak 20 keping -(blend le dulu)
- 2 biji kelapa (santan pekat)
- Garam secukup rasa
- Gula secubit
Perah santan pekat dan masuk dalam kuali. Masukkan bawang merah, putih, halia, kunyit,serai sekali.. masukkan juga garam dan gula kemudian tanak dengan api sederhana..Masukkan cili kering sebanyak 20 keping (blend le dulu) ke dalam ramuan-ramuan tersebut.Bila mengelegak, masukkan ayam dan masukkan sikit santan cair..Kacau sekali sekala sampaikering...Lepas tu hidang sama lemang atau ketupat pulut atau makan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment