Bahan-Bahan:
- 400 gram ikan sepat masin dan dipotong jejari
- 120 gram isi petai
- 100 gram cili merah/hijau
- 100 gram cili kering
- 100 gram bawang merah
- 50 gram bawang putih
- 28 sentimeter halia
- 2 helai daun cekur
- 2 sudu makan air asam jawa
- Minyak masak secukupnya
- Lada putih secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di kuali.
2. Ambil ikan sepat masin dan goring sehingga garing.
3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumiskan hingga naik minyak.
6. Masukkan pula air asam jawa, isi petia, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
9. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment